Vanwege de crisis worden meer scheidingsaanvragen verwacht binnenkort. Het is nu eenmaal zo dat altijd al pieken in het aantal echtscheidingen zijn na een periode van lang bij elkaar zijn, zoals dat bij vakanties het geval is. Tijdens het thuiswerken zit je continu op elkaars lip. Dat kan best wel eens tot irritatie of een kort lontje leiden. Normaal gesproken hebben partners ook ieder een eigen uitlaatklep als naar de sportschool gaan of met vrienden op stap gaan. Dat is nu lastiger of helemaal op een laag pitje komen te staan.

Op dit moment zitten partners de tijd nog even uit, maar als straks een soepeler beleid wordt aangekondigd, zal naar verwachting de stap naar de mediator snel worden gezet. Maar wat heeft dit voor invloed op de doorlooptijden bij de rechtbank?

Rechtbank

Op dit moment zijn de rechtbanken nog wel geopend, maar ook daar liggen dossiers langer dan normaal gesproken. Als je verwikkeld bent in een vechtscheiding met hulp van advocaten, dan zijn gemiddeld de doorlooptijden vaak al langer dan een jaar. Als er nóg een extra golf aan scheidingsaanvragen bij komt, verwachten wij dat dit kan oplopen tot twee jaar of langer. 

Een langere periode van onzekerheid en discussie is voor niemand goed. Niet voor jezelf, maar zeker ook niet voor de (jonge) kinderen. Wij vinden het belangrijk dat ex-partners weer verder kunnen bouwen aan een nieuw eigen leven. Weten waar je aan toe bent, is dan heel belangrijk. Waar kan ik wonen, kan ik iets kopen of huren? Hoe ziet het financiële plaatje eruit en kunnen we het ouderschapsplan laten ingaan?

Maar wat kun je dan wel doen?

Op het moment dat je ieder een eigen advocaat in de arm neemt, weet je dat dit de vlotheid niet ten goede komt. Dan hebben wij nog niets gezegd over het kostenaspect. In onze mediationpraktijk zien wij dat we in veel gevallen een totale doorloopperiode hebben van circa één tot drie maanden. Door middel van mediation scheiden is veel sneller, de uitkomst kun je deels zelf sturen én de kosten zijn veel lager. Soms hebben ex-partners wat tijd nodig om onderwerpen te overdenken en zitten er enkele weken tussen vervolgafspraken. Andere stellen zijn er sneller uit, hebben zelf al veel voorbereid en overdacht en binnen enkele weken kan het convenant dan opgesteld zijn. Vervolgens hoeft een rechtbank het convenant enkel te controleren en de scheiding formeel uit te spreken. Tot voor kort duurde dit meestal maar één week. Nu zal dat iets langer zijn.

Dit is dus anders dan dat je tegen elkaar procedeert met een advocaat. Dan dient de rechtbank een vonnis te schrijven, hetgeen veel tijd vergt, waardoor die doorlooptijden oplopen tot wel een jaar of langer.

Respect (Egard)

Een scheiding via mediation kan dus zeker nog vlot gaan in Coronatijd. Wij vinden het belangrijk dat mensen met respect uit elkaar gaan. Ooit heb je voor elkaar gekozen, zorg er dan ook voor dat je netjes en fatsoenlijk met elkaar omgaat in deze fase. Wij doen ons best om jullie scheiding respectvol en zo goed mogelijk vorm te geven.

Ben je samenwonend of getrouwd en heb je vragen over uit elkaar gaan? Bel of mail ons vrijblijvend. Wij staan voor je klaar.

Leave A Comment