Als pas gescheiden ouder heb je vast en zeker gezorgd voor een goede vakantieverdeling. Maar voor de eerste keer zonder het complete gezin op vakantie en dus in je eentje verantwoordelijk zijn voor de kinderen is best een opgave. 

Met deze tips zorg je ervoor dat het voor beide partijen een fijne tijd wordt. 

 1. Bedenk vooraf goed hoe lang je op vakantie gaat.
  Vooral voor jongere kinderen voelt het onrustig om de andere ouder drie weken te moeten missen. Overweeg om korter te gaan, zodat de kinderen de andere ouder nog kunnen zien tussendoor. Bovendien is het voor kinderen ook fijn om gewoon even ‘thuis’ te zijn. 
 2. Stem het goed met elkaar af.
  Duidelijke afspraken voorkomt stress. Vakantie is om bij te komen van het hele jaar, als daar dan nog allerlei gedoe bij komt is dat niet prettig. Geef de kinderen tussendoor ook nog wat rust, vannacht thuiskomen van een lange reis uit Italië en morgen weer naar Spanje is erg vermoeiend voor ze. 
 3. Leg de lat niet te hoog.
  Zonder compleet gezin is al confronterend genoeg. Maak daarom geen ingewikkelde en volle planningen. Neem genoeg tijd, rust en ruimte voor iedereen en neem vooral ook wat tijd voor jezelf. Maak het overzichtelijk en duidelijk. Er zijn bijvoorbeeld leuke eenouder vakanties, daarbij wordt al veel uit handen genomen en zo kom je zelf ook tot rust. Het is ook jouw vakantie!
 4. Reisdocumenten overdragen.
  Zorg voor uitwisseling van de paspoorten en evt. Voor visa. Bovendien is een toestemmingsformulier nodig, ondertekend door de andere ouder, als je op reis gaat naar het buitenland. Deze kun je hier downloaden: < link >
  Daarnaast is het verstandig om een kopie van het ouderschapsplan, een kopie van het paspoort van de andere ouder, een retourticket en een kopie van de geboorteakte uit de basisregistratie mee te nemen (niet verplicht, wel handig).
 5. Zorg voor contactmomenten.
  Bellen, facetimen of gewoon foto’s en filmpjes via Whatsapp. Deel de ervaringen, omgekeerd zou je dit ook fijn vinden. Wacht er in elk geval niet mee tot na de vakantie. 
 6. Maak herinneringen => Dit is een BONUS TIP! Persoonlijk hecht ik altijd waarde aan herinneringen maken en tradities in stand houden.
  Geef ze iets waardevols van de bijzondere vakantie. Betrek de kinderen bij de planning, luister naar hun wensen en denk aan leuke tradities. Leuk om later positief op terug te kijken. 

Fijne vakantie en geniet!

Leave A Comment