Stel je eens de volgende casus voor. Wellicht herken je jezelf er wel in en kun je tot wel € 8.000 netto per jaar besparen.

Kim, 40 jaar oud,  is zojuist gescheiden en is in een sociale huurwoning getrokken sinds oktober 2018. De kale huur bedraagt € 670 en de servicekosten bedragen € 40 per maand. Zij woont daar samen met haar zoontje Max van 9. Vanuit de verdeling van het huwelijksvermogen heeft zij € 145.000 spaargeld toebedeeld gekregen. Kim en haar ex hebben altijd netjes gespaard en een deel van de overwaarde van het huis is te gelde gemaakt. Max heeft ook een jongerenrekening waar € 8.000 spaargeld op staat.

Kim heeft voor de belastingdienst dan een totaal aan spaartegoed van € 153.000. Het spaargeld van minderjarige kinderen wordt bij de ouder meegeteld. Verder werkt zij bij een kledingwinkel en verdient zij daarmee € 15.000 bruto per jaar. Ook ontvangt Kim partneralimentatie van € 6.000 bruto per jaar. Totaal is haar inkomen in box 1 € 21.000 bruto.

Zij heeft in deze situatie geen recht toeslagen. Zie onderstaande tabel

Kim heeft geen recht op toeslagen, omdat zij teveel spaargeld heeft. Zou zij onder de grens van € 114.776 blijven, maar meer dan € 30.360 aan spaargeld bezitten, dan zou zij totaal € 5.472 aan toeslagen per jaar ontvangen. Is haar spaargeld zelfs beneden de grens van € 30.360 dan kan zij op jaarbasis € 8.232 aan toeslagen tegemoet zien.

Aan haar inkomen uit haar werk en de partneralimentatie samen houdt zij ongeveer € 1.520 netto per maand over. Omdat zij geen recht heeft op toeslagen drukken haar woonlasten erg zwaar op haar netto inkomen. Voor Kim voelt het onredelijk om op haar spaargeld te moeten interen om in levensonderhoud te kunnen voorzien. Als zij een huis had kunnen kopen zou het geld niet in box 3 belast zijn geweest en had zij wel recht op toeslagen gehad. Zij wil echter een bedrag aan spaargeld aanhouden om de studie van zoon Max later te kunnen bekostigen en om tegenvallers te kunnen opvangen.

De oplossing

Kim haar spaargeld in box 3 is de reden dat zij geen recht heeft op de toeslagen. Indien zij een B.V. zou hebben waar dit vermogen in gestald zou zijn, dan heeft zij wel recht op toeslagen. Vermogen in een dergelijke vennootschap telt niet mee voor de bepaling of je recht hebt op toeslagen. Het is heel eenvoudig om een zogenaamde spaar B.V. op te richten. Het spaargeld staat dan op een spaarrekening van een B.V. waarvan je zelf 100% eigenaar wordt. De oprichting en de jaarlijkse kosten van een dergelijke B.V. verzorgen wij tegen hele scherpe tarieven. Naast de toeslagen die Kim misloopt is zij ook nog box 3 belasting verschuldigd. In dit voorbeeld bedraagt die ca. € 1.100 per jaar. De kosten voor de B.V. bedragen jaarlijks € 425 incl. btw. Die kosten verdien je dan direct al terug met de besparing op de box 3 belasting. Verder blijft het spaargeld beschikbaar voor gevallen waarin Kim het nodig heeft.

Ons advies aan Kim zou zijn een spaar B.V. op te richten met een oprichtingskapitaal van € 125.000. Daarmee krijgt zij jaarlijks recht op ruim € 8.000 aan toeslagen. Als ze dit 5 jaar volhoudt zal zij € 40.000 netto besparen!

Leave A Comment