Boris – 6 jaar: “Ik ga lekker twee keer op vakantie…!”

Het is maar net hoe je dit als gescheiden ouders overbrengt naar je kind. Natuurlijk ziet een kind er van te voren de voordelen in, maar als het eenmaal vakantie is, komen ook zij erachter dat het niet prettig is om 3 weken geen papa of mama te zien. 

Rene – 41 jaar, gescheiden, twee kinderen van 4 en 7 jaar: “Wij hebben het super geregeld, de eerste 3 weken zijn ze bij mij, de tweede 3 bij hun moeder”.

Het probleem van vrije dagen afstemmen in de vakanties en zorgen voor opvang lijkt na een scheiding te zijn opgelost. Ouders kunnen los van elkaar op vakantie en dekken daarmee een groot gedeelte van de vakantie, kinderopvang dus geregeld. Maar is dit wel zo makkelijk te regelen en wordt er ook gekeken naar dat wat het beste voor het kind is?

Vakantieregeling en opvang is niet iets dat standaard wordt opgenomen in een scheidingsplan. Als mediator breng ik het wel vaak ter sprake, omdat ik vind dat dit voor het kind en uiteindelijk ook voor de ouders, oh zo belangrijk is. 

De volgende punten vind ik als mediator belangrijk bij het invullen van de vakantieregeling:

  1. Blijf in overleg en houdt rekening met elkaar.
    Regel het op tijd, zodat bij beide werkgevers op tijd de vakanties vastliggen en daar niet meer vanaf geweken kan worden. 
  2. Iedere leeftijd is anders.
    Oudere kinderen kunnen de andere ouder altijd zelf opzoeken, als zij daar behoefte aan hebben. Maar voor kleinere kinderen is drie weken zonder de andere ouder erg lang. 
  3. Een kind verdient ook zijn rust.
    Eerst drie weken met papa naar Frankrijk en daarna 2,5 week met mama naar Spanje is echt veel te veel. Kinderen genieten het meest van hun rust, zeker in gescheiden situaties, als zij thuis zijn. Zorg voor geen overvolle agenda in de vakantieperiode. 
  4. Samengestelde gezinnen.
    Voor jou lijkt het vanzelfsprekend, maar sta je er weleens bij stil wat je kind er van vindt. Zeker als de nieuwe vriend of vriendin van papa of mama ook nog kinderen heeft, dan moeten zij ineens aandacht verdelen.
    Zorg in dit geval dat alles bespreekbaar is, heb het erover met je kind. Geef zelf ook punten aan die wel en niet fijn vindt, ben een voorbeeld. Maak hen onderdeel van het geheel en vraag wat ze goed en niet goed vinden. Ga niet meteen voor drie weken, maar test het eerst met weekend of midweek.
  5. Reizen met kinderen met andere achternaam.
    Als je kinderen mee neemt naar het buitenland voor vakantie en je bent gescheiden, zorg dan in elk geval voor een schriftelijke toestemming van je ex-partner. Zeker wanneer kinderen een andere achternaam hebben. Dit kan flink gedoe opleveren bij douanes en andere controles.
    Op de site van de overheid kun je een toestemmingsformulier vinden, volg deze link: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland

Een ding is zeker, als je dit van te voren goed bespreekt en vastlegt, gaan jullie beide genieten van die welverdiende vakantie. 

Heb je nog vragen, je mag altijd bellen met een van onze mediators. 

Leave A Comment