Overeind blijven bij een scheiding? Laat je coachen!

Wij durven te stellen dat bijna iedereen een coach zou kunnen gebruiken. De één iedere week, de ander 2 keer per jaar. Gewoon om jezelf beter te leren kennen en de juiste keuzes te maken op je werk of privé. Met name als je bijvoorbeeld burn-out verschijnselen vertoont (concentratieverlies, je snel irriteren, neerslachtig, uitstelgedrag vertonen en nergens zin in hebben) of dat je onlangs in een scheidingstraject terecht bent gekomen.

Bij een scheiding staat de wereld voor je gevoel op zijn kop

Je basis die je meende te hebben als gezin spat plotsklaps uit elkaar. Vragen als: waar ga ik wonen? Kunnen de kinderen nog naar dezelfde school blijven gaan? Moet ik nu meer gaan werken om financieel rond te komen? Wie haalt dan de kinderen van school en brengt ze naar de zwemles? Er breekt een zeer onzekere tijd aan. Voor jou komt het wellicht onverwacht. Je voelde wel dat het niet goed zat, maar een scheiding? Dat gebeurt alleen bij andere ouders die je kent van het schoolplein of uit de buurt, maar niet bij jou.

Je hebt tijd nodig

Tijd om na te denken over hoe het nu verder moet. Uiteraard praat je er over met je naaste omgeving. Wellicht een zus of broer, je ouders of je neemt een goede vriendin in vertrouwen. Het is immers wel heel privé. Het gaat over gevoelens, het gaat over geld. Dus je bespreekt de situatie het liefst met mensen die heel dichtbij staan. Ongetwijfeld hebben die mensen het beste met jou voor. Ze zullen je bijstaan en advies geven wat zij zouden doen. De vraag is echter of dit “advies” wel goed is voor jou en je kind(eren). Zij kennen je partner wellicht ook goed en hadden het altijd al niet op hem of haar. En, niet te vergeten, de relatie met je toekomstige ex-partner. Hij of zij blijft de vader of moeder van je kind(eren) en heeft net zoveel rechten als ouder als jij. Je zult met hem of haar op een respectvolle manier moeten blijven omgaan. Al is het maar als voorbeeld naar je kinderen toe.

Het is belangrijk dat je zelf voldoende levenslust en zingeving blijft behouden

Op het moment dat je neerslachtig wordt en bijvoorbeeld de hierboven genoemde verschijnselen van een burn-out gaat vertonen, grijp dan snel in! Je bent niet alleen verantwoordelijk voor je eigen welzijn, maar ook voor die van je kind(eren). Als jij op welke manier dan ook wegvalt, er even minder bent voor de kinderen, dan heeft dat effect op het hele gezin. Op zo’n moment kun je professionele hulp nodig hebben van een coach of psycholoog. Die kan je begeleiden om de situatie in perspectief te zien. Je handvatten geven om de positieve zaken te benoemen. Vaak leiden hele eenvoudige tips al tot andere gedachten. Geniet van de natuur, ga er op uit met je kind of een goede vriend of vriendin. Regel eens een middag een oppas en doe zelf iets waar je van ontspant. Verder kun je door de veranderingen ook juist leuke uitdagingen aangaan. Zoek een leuke baan, ga een cursus of opleiding volgen wat helemaal bij je past. Start met een nieuwe sport, wordt fit en heb contact met andere mensen. Wellicht zet de nieuwe situatie je aan het denken en kan je coach jou helpen er zelf achter te komen waar jij echt gelukkig van wordt. Nieuwe impulsen.

Binnen onze praktijk van Egard Mediators zien wij te vaak dat één van de partners neerslachtig is door de situatie. Vaak is het de partner die de melding van scheiding van de andere partner te horen heeft gekregen. In veel gevallen loopt de partner die de scheiding aankondigt 6 maanden vóór op de onwetende partner. Bij de initiatiefnemer is vaak meer rust te vinden; die heeft al een plan bedacht en heeft bijvoorbeeld al alternatieve huisvesting, al dan niet met een nieuwe partner. Het is niet verwonderlijk dat degene die de scheiding niet heeft zien aankomen nog in een verwarde situatie verkeert. Op dat moment zou die persoon zich al moeten laten bijstaan door een coach, is ons advies. Je complete leven wordt los geschud. Op dat moment moet je het hoofd koel houden en je emoties beheersen. Met het praten en je laten adviseren door vrienden en familie is het de vraag of je een juist advies krijgt. Uiteindelijk moet jij een goed gevoel hebben bij de keuzes waar je voor staat. Probeer dan ook dicht bij jezelf te staan. Ons idee is dat je dat eerder voor elkaar krijgt bij een professional.

Mocht je behoefte hebben aan overleg, tips of een doorverwijzing naar een goede coach, neem contact met ons op (info@egard-mediators.nl of 0416-855034).  Wij wensen je een echt gelukkig leven!

Leave A Comment