Als u ongehuwd samenwonend bent en u wilt gaan scheiden, gelden er geen wettelijke regels. U kunt op elk moment besluiten om met iemand te gaan samenwonen en deze samenleving kan ook op elk moment weer worden beëindigd.

Maar wat te doen als u gaat scheiden?

In de meeste gevallen is er wel een samenlevingscontract opgesteld. In het samenlevingscontract staan de afspraken over de kosten van bijvoorbeeld de huishouding, de verdeling van de pensioenrechten en over de vraag welke bezittingen gemeenschappelijk zijn. Een samenlevingscontract wordt vaak opgesteld door de notaris. Het kan ook zijn dat u een testament heeft laten opmaken, waarin u uw partner als erfgenaam heeft benoemd. Bij het beëindigen van de relatie moet het testament waarschijnlijk ook aangepast worden.

Als u uit elkaar gaat, moet vastgesteld worden van wie alle bezittingen zijn. Als u of uw partner niet meer kan aantonen wie een bepaalde zaak betaald heeft, dan wordt u beiden voor de helft als eigenaar beschouwd. Wanneer u kinderen heeft, zal een ouderschapsplan opgesteld moeten worden. Ook zal dan de kinderalimentatie berekend moeten worden. De pensioenen zullen eveneens besproken moeten worden, als u de pensioenrechten verdeeld heeft in het samenlevingscontract.


Wij van Egard-Mediators kunnen u van dienst zijn. Mocht u meer informatie wensen, neem dan contact met ons op voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Leave A Comment