Het is een weloverwogen keuze om voor voor een kinderrekening te gaan i.p.v. kinderalimentatie. Het openen van een kinderrekening is erg praktisch, maar vanuit juridisch oogpunt is kinderalimentatie weer beter, dat is nl. geregeld bij wet. Bekijk de mogelijkheden in elk geval vanuit diverse hoeken.

Wij zetten wat overwegingen voor je op een rijtje, wellicht geeft dit je meer inzicht:

  • OVERZICHT – Beide ouders hebben toegang tot de betaalrekening, er is overzicht en alles wordt gedocumenteerd in bankafschriften. Misverstanden kunnen uitgesproken worden aan de hand van deze documenten. Er hoeft ook geen declaratie plaats te vinden, omdat beide ouders toegang hebben tot de rekening. 
  • COMMUNICATIE – Goede communicatie en loslaten van de balans is enigszins nodig. Zorg voor goede afspraken, dat voorkomt discussies over uitgaven en gun elkaar de vrijheid met je kind. 
  • GELIJKE BETROKKENHEID – Ook hiervoor zijn duidelijke afspraken essentieel. Beide ouders kunnen iets leuks doen en geeft de vrijheid om iets nieuws te kopen. Zie dit wel als beperkte vrijheid, maar zorg wel enigszins voor gelijkheid. Of maak iets vooraf bespreekbaar. 
  • Achteraf nooit discussie, want er wordt niets achter elkaars rug om betaald: TRANSPARANTIE
  • BEWEGINGSVRIJHEID – Met de keuze voor een kinderrekening, gaan wij er van uit dat jullie onderling tot een oplossing kunnen komen. Dus ook verhoging van vaste kosten en onvoorziene kosten maken jullie bespreekbaar en lossen jullie op. 
  • LBIO Landelijk Bureau Inning – Ouderschapsbijdrage kan ingeschakeld worden als alimentatie niet betaald wordt. Bij een kinderrekening kan dit niet. Met een goed ouderschapsplan kan een verschil eventueel voor de rechter komen, maar het komt vaak voor dat afspraken niet duidelijk zijn. Een rechter doet uitspraak in het voordeel van een kind. Afspraken kunnen niet worden afgedwongen. 
  • ZORG VOOR EEN LIJN – Doordat jullie niet meer samen leven, kunnen de prioriteiten veranderen. Blijf daarom goed in overleg voor bepaalde vaste uitgaven. 
  • TERUG IS GEEN OPTIE – Mocht het in de praktijk uiteindelijk toch niet werken, dan is terugdraaien van de plannen eigenlijk geen optie. Op voorhand is niet te zeggen of het wel of niet kan als een geschil voor de rechter komt. Onderling kunnen er wel andere afspraken gemaakt worden, maar je kunt ze niet afdwingen. 

Maak in elk geval een keuze die goed bij jullie past en uiteindelijk het beste is voor jullie kind. Leg de afspraken goed vast in een ouderschapsplan. Wij kunnen deze samen met je opstellen, vanuit een objectieve blik en met respect voor beide partijen. 

Leave A Comment