Sidenote: kinderalimentatie wordt anders berekend dan partneralimentatie. 

Jullie gaan uit elkaar, er komt veel op je af, er zijn veel goed bedoelde adviezen van familie en vrienden, je leest jezelf in op internet omdat je jezelf afvraagt wat je rechten en plichten zijn. Met name met betrekking tot de kinderen. 

OUDERSCHAPSPLAN

Ouders die uit elkaar gaan zijn verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Daarin worden ook afspraken opgenomen over kinderalimentatie, deze berekening kan samen gemaakt worden met een (echt)scheidingsadviseur, maar er is ook rekenhulp te vinden op internet. Men schrikt vaak van de bedragen die hier uit komen, hoe wordt dit dan eigenlijk berekend? 

Allereerst worden alle kosten in kaart gebracht die betrekking hebben op de behoeft van je kind. Denk hierbij aan: 

  • Eten, drinken, school en eventuele extra kosten die hierbij komen, zoals ouderbijdragen. 
  • Sport, vrije tijd en overige lidmaatschappen.
  • Verzorging, denk aan dagelijkse verzorging, maar ook aan tandarts, kapper en evt. medicijnen en kleding. 
  • Woonkosten, gas, water, licht en verzekering.
  • Alle extra’s, zoals verjaardagscadeaus, spaargeld, etc. 

PERSOONLIJKE OMSTANDIGHEDEN

Bij de hoogte van het bedrag spelen ook de persoonlijke omstandigheden een grote rol. Het hangt af van inkomsten van het gezin voor de scheiding, maar ook van de inkomsten van beide ouders na de scheiding. Daarnaast of er toeslagen van de overheid verkregen worden, heeft men recht op kindgebonden budget. Zelfs een eventuele nieuwe partner wordt bij het berekenen van de hoogte meegenomen. Tevens wordt er gekeken naar de draagkracht van zowel de alimentatieplichtige als alimentatiegerechtigde en er wordt een post voor de woonlasten in opgenomen, omdat beide ouders in de nieuwe situatie woonlasten hebben.
De hoogte wordt ieder jaar bijgesteld met een vast percentage dat de overheid vaststelt (indexering). 

CO-OUDERSCHAP

Bij co-ouderschap is ook sprake van kinderalimentatie. Weliswaar is de zorgverdeling gelijk, maar er kan in inkomsten een verschil zitten. Als men bij beide ouders dezelfde levensstandaard mag verwachten, dan kan er alsnog kinderalimentatie worden vastgesteld. Kinderalimentatie gaat voor partneralimentatie; kinderen kunnen niet in hun eigen onderhoud voorzien, volwassenen wel. Wanneer men de regels rondom kindgebonden budget en inkomensafhankelijke combinatiekorting goed toepast bij co-ouderschap, kan dit ouders per maand extra geld opleveren. Een en ander moet samen goed afgestemd zijn en vastgelegd worden. 

Tot wanneer heeft men recht op kinderalimentatie?

Een ouder is verplicht zijn/haar kind te onderhouden tot het 21ste levensjaar. Tot een kind 18 jaar is, gaat het bedrag nog naar de andere ouder, daarna heeft het kind er zelf recht op. Betaling aan ouder kan nog steeds, maar dan moet dit in overleg met het kind, aanpassingen dienen ook in overleg met het kind boven de 18 jaar te gaan. 

Wijziging kinderalimentatie

Mocht er iets veranderen in de persoonlijke omstandigheden, dan heeft dit betrekking op het bedrag van de kinderalimentatie. Denk hierbij aan verandering van inkomsten, maar ook als een van de ouders opnieuw trouwt. Jullie kunnen dan een nieuw bedrag afspreken. Helaas zorgt een aanpassing van het bedrag vaak voor ruzie, in dit geval kan men een mediator in de arm nemen.

Meer informatie?
Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp of zoek je hulp bij het opstellen van een ouderschapsplan, neem dan contact met ons op, tel. 0416 – 855034. 

Leave A Comment