Bij scheiden en uit elkaar gaan, komt nogal wat bij kijken. Zo ook het verdelen van jullie spullen. Acda en de Munnik zingen erover in een liedje:

CD van hou, CD van mij
CD van ons allebei
Gekregen van m’n moeder
Van mijn moeder dus van mij

Bron: songtekst van Kapitein Deel II, album Hier Zijn van Acda en de Munnik.

Het lijkt logisch, maar helaas werkt het niet zo makkelijk. Het heeft nl. te maken met de manier waarop jullie hebben samengewoond. In veel gevallen is er bij wet al veel vastgelegd, maar zowel bij gemeenschap van goederen, huwelijkse voorwaarden en gewoon samenwonen gelden er verschillende regels. 

Inboedelverdeling: bij het verdelen van de inboedel vallen alle spullen die jullie bezitten in en rondom het huis.

Gemeenschap van goederen – verdelen van inboedel

We spreken hierover gezamenlijk bezit van de complete inboedel. We verdelen dan ook de totaalwaarde van de inboedel. Hiervoor zijn verschillende manieren om deze waarde te bepalen:

  • Je neemt de dagwaarde van de spullen, hiervoor raadpleeg je internet, o.a. marktplaats of autotrader. Wat wordt voor items van dezelfde leeftijd, staat en merk gevraagd. Daarvan neem je het gemiddelde. 
  • Je kunt de inboedel laten taxeren, met name bij het bezit van kunst is dit een goede manier om een specialist in te schakelen. (Dit brengt kosten met zich mee.)
  • Het kan zijn dat jullie spullen verzekerd zijn, in dat geval kan die waarde opgevraagd worden. 
  • Verdelen aan de hand van de aanschafwaarde. De prijs van aanschaf van een wasmachine is ongeveer gelijk als die van een vaatwasser of een tv is gelijk aan een laptop. Op die manier is het eerlijk om bepaalde spullen zo te verdelen. 

Huwelijkse voorwaarden – verdelen van inboedel

Hierbij is in principe jaarlijks bijgehouden wat van wie is. Is dit niet zo, dan wordt de waarde van de spullen eerlijk verdeeld. (Deze regels gelden ook voor een samenlevingscontract)

Samenwonen – verdelen van inboedel

Bij een samenlevingscontract, gelden de regels van de huwelijkse voorwaarden. Heb je dat niet, dan zul je elkaar op het woord moeten geloven. Je zou eventueel een bankafschrift erbij kunnen pakken om aan te kunnen tonen dat iets van jou is. Bij gezamenlijke aanschaffing, geldt een onderlinge verdeling. 

Maak samen een lijst met alle spullen die verdeeld moeten worden. En geef los van elkaar aan wat je zelf graag wilt hebben, vergelijk dit met je ex-partner. Over de spullen die jullie beide willen hebben, kan onderhandeld worden. Als er een groot verschil aanwezig is, kan de ander wat geld bijleggen. Dit wordt vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Als dit is goedgekeurd door een rechter, kunnen de spullen daadwerkelijk verdeeld worden. 

Mijn tip als mediator is overhaast het nemen van deze beslissingen niet. Er komt in de tijd van scheiden of uit elkaar gaan veel op je af en veel wordt zakelijk besloten. Vergeet niet dat het emotionele veel energie kost en daarom is het goed er in dit geval net wat langer bij stil te staan, om er achteraf geen spijt van te krijgen. 

Marieke Hasselman

Voor vragen of advies mag je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen jullie graag!

Leave A Comment