Hoe pak je dit aan als je net gescheiden bent of uit elkaar bent?

Kerstdagen, misschien niet per definitie fijne dagen waarop je zit te wachten als je onlangs gescheiden bent. Het liefst plan je ze helemaal vol en dan ben je graag samen met je kind(eren). Maar helaas, je zult goede afspraken met je ex-partner moeten maken over allerlei zaken omtrent deze feestdagen; verdeling Kerstdagen en Oud&Nieuw, de kerstvakantie zelf (kinderen zijn veelal 2 weken vrij), eventuele cadeaus. 

Hoewel het, zeker in het eerste jaar, misschien wel wat stressvol zal zijn, is het erg belangrijk dat deze verdeling goed afgesproken wordt. Hierin zijn diverse mogelijkheden, Kerst bij de een, Oud&Nieuw bij de ander en volgend jaar andersom. Of jullie verdelen de kerstdagen en Oud&Nieuw op een eerlijke manier. 

Normaal gesproken staat familie centraal tijdens de feestdagen, omdat dit nu anders is dan jullie gewend zijn is dat misschien wat confronterend. Eventuele tradities kunnen in duigen vallen. Laat Kerst een warm feest zijn en zet eventuele discussies/emoties even opzij. 

Is het kind of zijn de kinderen al wat groter, bespreek dan ook hun wensen. Houd hierbij ook rekening met de kerstvakantie, meestal is dit zo dat de kinderen 2 weken vrij zijn. Zorg ook daarin goed voor een verdeling en luister ook goed naar de plannen van de kinderen. Wellicht hebben ze verplichtingen met hun sportclub of spelen ze graag met bepaalde vriendjes, dit zijn zaken waar jullie zeker even over na moeten denken. 

In veel gezinnen zijn cadeaus onder de Kerstboom traditie, bespreek ook deze zaken vooraf. Dit voorkomt teleurstellingen, zowel bij de kinderen als bij de andere partner. Financieel zijn er ook zaken veranderd, niets is vanzelfsprekend.

Evalueer de ervaringen na de feestdagen om het mogelijk bij te stellen voor volgend jaar. 

Hierbij nog enkele tips om rekening mee te houden bij het maken van de planning:

  • Zorg voor een eerlijke verdeling. 
  • Wie het eerst komt, die het eerst maalt. 
  • Stel je kind(eren) voorop. 
  • Kerst kan ook op een andere manier of op een ander tijdstip fijn gevierd worden, denk aan ontbijt of brunch, of maak Kerstavond bijzonder. 
  • Zorg er voor dat je kind niet overprikkeld wordt met teveel afspraken. 
  • Zoek zelf afleiding als de kinderen weg zijn, zodat u niet alleen zit. 
  • Voor een kind is het heel fijn om toch een moment samen als gezin door te brengen. Mits in goede harmonie natuurlijk. Een wandeling of een etentje samen is voor een kind heel fijn. 

Hoewel het de eerste jaren misschien best een opgave van jullie beide zal zijn, probeer juist van deze dagen en het samenzijn te genieten zijn, ook als u net uit elkaar bent!

Leave A Comment