Wat voor invloed heeft een nieuwe partner op de gemaakte afspraken van kinderalimentatie.

De toekomst na een scheiding, wordt vaak met nieuwe partner ingevuld. Opnieuw samenwonen en/of trouwen kan van invloed zijn op de gemaakte afspraken, o.a. de kinderalimentatie. We hebben even voor u op een rijtje gezet, wat de eventuele gevolgen voor kinderalimentatie dan kunnen zijn:

U ontvangt kinderalimentatie

Als u een nieuwe partner krijgt en gaat trouwen of geregistreerd partnerschap aan gaat, dan wordt de nieuwe partner onderhoudsplichtig. Hij of zij is mede verantwoordelijk voor de verzorging van de kinderen die de meeste tijd bij u wonen, binnen het gezin. Dit is zolang het huwelijk of de registratie duurt. De kinderalimentatie verandert mogelijk, als uw nieuwe partner inkomen heeft. Uw ex-partner hoeft dan mogelijk minder te betalen. Dit wordt echter alleen aangepast bij grote financiële veranderingen.

Woont u samen, dan heeft uw nieuwe partner onderhoudsplicht, als u het ouderlijk gezag over de kinderen heeft. 

In het geval van uw ex-partner is er geen verandering van hoogte kinderalimentatie, aangezien de nieuwe partner niet financieel verantwoordelijk is voor de verzorging van uw kinderen. Er is geen onderhoudsplicht, kinderen behoren niet tot hun gezin, ook niet als uw ex gaat trouwen met de nieuwe partner. 

Betaalt u kinderalimentatie

En heeft u een nieuwe partner, dan verandert er niets. 

Er is nl. geen verandering van hoogte kinderalimentatie, aangezien uw nieuwe partner niet financieel verantwoordelijk is voor de verzorging van uw kinderen. Er is geen onderhoudsplicht, kinderen behoren niet tot uw gezin omdat ze niet de meeste tijd bij u wonen, ook niet als u gaat trouwen.

Uw ex heeft een nieuwe partner

Bij trouwen of geregistreerd partnerschap van uw ex-partner, wordt de nieuwe partner automatisch stiefouder en is daarmee onderhoudsplichtig en financieel verantwoordelijk. De kinderen zijn de meeste tijd bij uw ex en de nieuwe partner en daarom telt het inkomen van de nieuwe partner mee in de berekening van de kinderalimentatie. Dit is zolang het huwelijk of de registratie duurt.

U hoeft dan mogelijk minder te betalen. Dit wordt echter alleen aangepast bij grote financiële veranderingen.

Heeft u nog vragen, dan helpen wij u graag!

Leave A Comment