Checklist voor een scheiding met evenwichtige oplossingen

Als u en uw partner gaan scheiden moet er veel geregeld worden. Ook binnen uw financiële situatie moeten er een aantal zaken geregeld worden. Om u te helpen, hebben wij de belangrijkste zaken uiteengezet en samengevat.

Mocht u achteraf nog vragen hebben, dan kunt u ons bereiken op het telefoonnummer 0416-855034.

De verdeling van eigendommen en schulden

Als u bent getrouwd in gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap heeft op basis van gemeenschap van goederen, dan gaat de helft van uw eigendommen en schulden over aan zowel u als uw (ex-) partner. Tenzij u huwelijkse voorwaarden heeft opgesteld. Dan gebeurt de verdeling volgens de beschrijving van de huwelijkse voorwaarden. Als u samen woont met een samenlevingscontract geldt hiervoor hetzelfde.

De woning

Een scheiding heeft ook gevolgen voor uw woonsituatie. Als u een koopwoning heeft dan is het verstandig om uw hypotheekverstrekker op korte termijn op de hoogte te brengen van uw scheiding. Heeft u een Nationale Hypotheekgarantie en wilt één van u in de eigen woning blijven wonen? Dan is de kans dat dit haalbaar is sinds 2014 een stuk groter, omdat de regels zijn veranderd.

De kinderalimentatie

Heeft u kinderen die jonger dan 21 jaar zijn? Dan moet u financiële afspraken maken over hun opvoeding en verzorging. In een ouderschapsplan legt u de hoogte van de kinderalimentatie vast. De rechter beoordeeld of de bedragen niet te laag zijn en stelt desnoods zelf een hoger bedrag vast. Als u er samen niet uitkomt bepaalt de rechter de hoogte van het bedrag.

De partneralimentatie

U heeft alleen recht op partneralimentatie als er sprake is van een geregistreerd partnerschap of een huwelijk. U heeft recht op partneralimentatie als u na de scheiding onvoldoende inkomsten heeft om in uw levensonderhoud te voorzien. Als het huwelijk of geregistreerd partnerschap korter dan vijf jaar heeft geduurd en er zijn geen kinderen geboren, dan is de periode van de alimentatieverplichting even lang als de huwelijkse periode/partnerschap. Bent u langer dan vijf jaar getrouwd, of zijn er kinderen geboren dan duurt de alimentatieverplichting maximaal twaalf jaar.

De belastingaangifte

Als u gaat scheiden, bent u niet langer elkaars fiscale partner. Omdat uw inkomenspositie verandert, veranderen ook uw rechten op toeslagen en regelingen. Denk dus op tijd aan het veranderen of aanvragen van een voorlopige teruggave of een toeslag (bijvoorbeeld kindgebonden budget, zorgtoeslag en huurtoeslag). Zo voorkomt u dat u later bij moet betalen of dat u nu te weinig terugkrijgt. Op de website van de Belastingdienst kunt u berekenen wat uw nieuwe rechten zijn.

Uw pensioen

U moet uw scheiding ook doorgeven aan uw pensioenfonds(en). Afhankelijk van de situatie kunnen ex-partners recht hebben op een deel van elkaars pensioen. Je verdeelt het pas wanneer je echt met pensioen gaat, maar je kunt nu al samen afspraken maken over die verdeling. Het te verdelen pensioen is te splitsen in het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen. Het basispensioen (AOW) hoef je niet te delen met je ex-partner.

Professionele hulp en afspraken vastleggen

Wij raden u aan om u tijdens het echtscheidingsproces te laten begeleiden door één van onze mediators. Onze mediator legt onder andere alle afspraken die u maakt tijdens uw scheiding vast in een echtscheidingsconvenant. Daarmee verkleint u de kans op misverstanden, teleurstellingen en ruzie. Als er kinderen zijn wordt ook een ouderschapsplan in het echtscheidingsconvenant opgenomen. Daarbij is Egard Mediators uw roer: u stuurt en wij helpen u de richting op te gaan die u wilt. Deskundig, openhartig en ervaren zetten wij ons in u te begeleiden, zodat u verder kunt.

Leave A Comment