Het einde van het jaar komt steeds dichterbij. Enkele tips die betrekking hebben op de huwelijksvoorwaarden:

Huwelijksvoorwaarden vergeten? Maak deze alsnog op.

Bent u onlangs getrouwd? En was het de bedoeling om huwelijksvoorwaarden op te maken, maar bent u dat onverhoopt vergeten? Dan kunt u dat in 2017 alsnog doen. Als u namelijk kunt aantonen dat u al voor u ging trouwen van plan was om huwelijkse voorwaarden aan te gaan, dan kunt u dat alsnog doen. Uiteraard mag u dan geen scheidingsprocedure hebben doorlopen.
De huwelijksvoorwaarden moeten binnen drie jaar na het sluiten van het huwelijk worden gemaakt.

Laat uw huwelijksvoorwaarden (regelmatig) controleren.

Heeft u huwelijksvoorwaarden? Dan is er een grote kans dat de keuze over de inhoud bij het aangaan van het huwelijk is gemaakt. Het kan natuurlijk dat andere huwelijksvoorwaarden beter bij uw huidige situatie passen. De wetten zijn gewijzigd en misschien uw persoonlijke situatie en wensen ook. Laat uw huwelijksvoorwaarden daarom (regelmatig) controleren en, indien nodig, aanpassen.

Huwelijksvoorwaarden: kom uw periodiek verrekenbeding na!

Heeft u huwelijksvoorwaarden met een periodiek verrekenbeding? Dan is het heel belangrijk dat u deze steeds nakomt. Met andere woorden, verreken de inkomsten periodiek. Doet u dat namelijk niet, dan kan dat grote nadelige gevolgen hebben. Mocht het huwelijk namelijk onverhoopt eindigen, dan wordt afgerekend alsof er sprake was van een gemeenschap van goederen.

Nieuw huwelijksvermogensrecht 2018: kijk wat u wilt.

Als u in 2017 wilt trouwen, dan geldt standaard een wettelijke algehele gemeenschap van goederen. Wilt u uw voorhuwelijkse vermogen daarvan uitsluiten, dan zult u naar de notaris moeten om dit te regelen. Als u nog geen trouwdatum heeft vastgelegd, kunt u overwegen om te wachten tot 2018. Dan geldt de beperkte gemeenschap als standaard, zodat u dus niet naar de notaris hoeft. Andersom geldt dus ook. Wilt u in 2018 trouwen maar wilt u eigenlijk een algehele gemeenschap, kijk dan of u nog dit jaar kunt trouwen.

Aangaan/wijzigen huwelijksvoorwaarden: schenking?

De staatssecretaris van Financiën vindt dat het aangaan of wijzigen van huwelijksvoorwaarden soms een schenking inhoudt. Om dit duidelijker te maken, wil hij de wet per 1 januari 2018 wijzigen.
Uit de voorstellen blijkt dat in sommige gevallen het aangaan/wijzigen van huwelijkse voorwaarden in 2017 nog geen schenking inhoudt, maar in 2018 wel. Andersom komt ook voor: het aangaan/wijzigen in 2017 houdt dan nu wél een schenking in, maar in 2018 juist niet. Het kan daardoor interessant zijn om nog dit jaar of juist in 2018 uw huwelijksvoorwaarden aan te gaan of te wijzigen.

De adviseur van Egard Mediators – tevens lid van het Register Belastingadviseurs – geeft u graag advies over bovenstaande punten. Mocht u meer informatie wensen, neemt u dan gerust contact met ons op.

Leave A Comment